La dieta mediterrània com a base de la nostra alimentació, potencia en el menú escolar els llegums, cereals i hortalisses i reduïm el consum de proteïnes animals. La Dieta Mediterrània és una valuosa herència cultural que representa molt més que una simple pauta nutricional, rica i saludable. És un estil de vida equilibrat que recull receptes, formes de cuinar, celebracions, costums, productes típics i activitats humanes diverses.
Entre les moltes propietats beneficioses per a la salut d’aquest patró alimentari es pot destacar el tipus de greix que el caracteritza (oli d’oliva, peix i fruita seca), les proporcions en els nutrients principals que guarden les seves receptes (cereals i vegetals com a base dels plats i carns o similars com «guarnició») i la riquesa en micronutrients que conté, fruit de la utilització de verdures de temporada, herbes aromàtiques i condiments.
Consum de productes produïts el més a prop possible: no només de la fruita i la verdura, sinó també de la carn, els ous, els cereals… Ambientalment i econòmicament més sostenible i ajuda a reforçar l’economia de la gent de l’entorn i de la comarca.
Cal menjar productes de temporada i de proximitat perquè així ajudem l’economia local i perquè són més saludables, ja que no han passat per grans cambres frigorífiques i, per tant, conserven totes les propietats organolèptiques.
Són els productes (principalment fruita, verdura, bolets i peix) que en algun moment de l’any, de manera natural i gràcies al seu cicle biològic, els trobem en el seu punt òptim de consum i només estan disponibles al mercat durant un cert període de temps. Donem als infants de les escoles i llars d’infants la possibilitat de menjar fruita i verdura, ecològica, sana, de temporada i nostra.
En el cor del Maresme, en una Masia situada a la falda del Castell de Burriac, Can Parcala on tenim un hort on es desenvolupa un projecte d’integració sociolaboral que fomenta el consum responsable i de proximitat de la comarca, conreu ecològic com a eina d’integració social.
Col·laborem amb la Fundació Maresme i el seu hort de Can Parcala, un hort portat per treballadors amb discapacitat psíquica i del qual tota la producció va destinada a les escoles que gestionem.
Aliments més saludables i nutritius, saborosos que respecten el medi ambient i són segurs. zen organismes modificats genèticament (transgènics) i han estat produïts sense pesticides ni adobs de síntesi química que i no permeten forçar artificialment el creixement dels animals (hormonant-los).
Amb el model ecològic, els gustos dels aliments són més intensos i originals, les quantitats de verdures augmenten, desapareix la ingesta de proteïna càrnica en el primer plat, no hi ha cap precuinat el tipus de cocció varia cap a forns i guisats.
Volem crear una cultura alimentària que ensenyi als nostres fills i filles a valorar els productes de la nostra terra i que afavoreixi el consum de productes locals, treballant directament amb la nostra pagesia.
Des dels nostres horts de Mataró i amb L’Hort d’en Didac, col·laborem amb la Fundació Maresme i el seu hort de Can Parcala, un hort portat per treballadors amb discapacitat psíquica i del qual tota la producció va destinada a les escoles que gestionem.
La nostra inquietud és la de donar als infants de les escoles i llars d’infants catalanes la possibilitat de menjar fruita i verdura, ecològica, sana, de temporada i de proximitat. Aportant matèria primera ecològica garantim una alta qualitat del producte, oferint un menjar més sa, lliure de productes químics, amb les propietats organolèptiques pròpies de cada producte i amb totes les propietats nutritives.
Apostem per un menjar sa i promovent una cultura alimentària, per aquest motiu ens hem aplegat, pagesos i gestor de menjador escolar, donant sortida a productes propers que ens ajuden a ser més sostenibles, que fan que la nostra producció tingui una sortida i que el treball en conjunt ajudi a millorar la situació dels menjadors escolars, augmentant la qualitat dels productes emprats en l’elaboració dels menjars i contribuint en l’economia local.
El nostre projecte és oferir un producte ecològic de proximitat i de temporada, sense precuinats ni fregits, i anar incorporant la proteïna vegetal perquè les recomanacions per part de l’OMS són cada vegada més clares sobre la prioritat de disminuir la proteïna càrnica i optar per la proteïna vegetal.
Donar als infants de les escoles i llars d’infants la possibilitat de menjar fruita i verdura, ecològica, sana, de temporada i nostra.
- Potenciar una actitud constructiva que ens ajudi a valorar el nostre camp, els nostres productes i els nostres pagesos.
- Potenciar una actitud de recerca que ens ajudi a tastar nous aliments, que ens ensenyi a menjar d’una manera més sana.
- Potenciar una actitud de compromís que ens ajudi a ser més sostenibles, a cuidar més el nostre entorn i utilitzar els recursos de forma cabal.