Skip to main content

Dieta mediterrània

La dieta mediterrània com a base de la nostra alimentació, potencia en el menú escolar els llegums, cereals i hortalisses i redueix el consum de proteïnes animals. La Dieta Mediterrània és una valuosa herència cultural que representa molt més que una simple pauta nutricional, rica i saludable. És un estil de vida equilibrat que recull receptes, formes de cuinar, celebracions, costums, productes típics i activitats humanes diverses.

Entre les moltes propietats beneficioses per a la salut d’aquest patró alimentari es pot destacar el tipus de greix que el caracteritza (oli d’oliva, peix i fruita seca), les proporcions en els nutrients principals que guarden les seves receptes (cereals i vegetals com a base dels plats i carns o similars com «guarnició») i la riquesa en micronutrients que conté, fruit de la utilització de verdures de temporada, herbes aromàtiques i condiments.

Aliments de proximitat

Consum de productes produïts el més a prop possible: no només de la fruita i la verdura, sinó també de la carn, els ous, els cereals… Ambientalment i econòmicament més sostenible i ajuda a reforçar l’economia de la gent de l’entorn i de la comarca.

Cal menjar productes de temporada i de proximitat perquè així ajudem l’economia local i perquè són més saludables, ja que no han passat per grans cambres frigorífiques i, per tant, conserven totes les propietats organolèptiques.

Productes de temporada

Són els productes (principalment fruita i verdura) que en algun moment de l’any, de manera natural i gràcies al seu cicle biològic, els trobem en el seu punt òptim de consum i només estan disponibles al mercat durant un cert període de temps. Donem als infants de les escoles i llars d’infants la possibilitat de menjar fruita i verdura, ecològica, sana, de temporada i nostra.

Aspectes socials

Terra Pagesa és una iniciativa que facilita i fomenta la comercialització i el consum de productes de proximitat i de temporada provinents de la petita i mitjana pagesia de Catalunya. Terra Pagesa aposta pel circuit curt de comercialització, és a dir, aquell en el que es redueixen els intermediaris entre qui produeix un aliment i qui el consumeix, éssent l’únic intermediari el comerciant de la botiga de barri o del mercat municipal on es compra el producte.

Aquesta iniciativa facilita que els productors i productores catalans, tant d’agricultura i ramaderia ecològica com convencional, puguin establir relacions comercials directament amb els comerciants, en una primera fase de la ciutat de Barcelona, i que les persones consumidores tinguin accés a producte de proximitat, local, de temporada, fresc i amb el mínim emmagatzematge possible. En aquest sentit, el projecte facilita l’estructura comercial i logística necessària per a dur a terme la venda de producte agroalimentari de proximitat.

Ecologia

Aliments més saludables i nutritiussaborosos que respecten el medi ambient i són segurs. Sense organismes modificats genèticament (transgènics) i han estat produïts sense pesticides ni adobs de síntesi química que permeten forçar artificialment el creixement dels animals (hormonant-los).

Amb el model ecològic, els gustos dels aliments són més intensos i originals, les quantitats de verdures augmenten, desapareix la ingesta de proteïna càrnica en el primer plat, no hi ha cap precuinat el tipus de cocció varia cap a forns i guisats.

Pagesia local

Volem crear una cultura alimentària que ensenyi als nostres fills i filles a valorar els productes de la nostra terra i que afavoreixi el consum de productes locals, treballant directament amb la nostra pagesia.

Des dels nostres horts de Mataró i amb Terra Pagesa d’Unió de pagesos.

Nou model alimentari

La nostra inquietud és la de donar als infants de les escoles i llars d’infants catalanes la possibilitat de menjar fruita i verdura, ecològica, sana, de temporada i de proximitat. Aportant matèria primera ecològica garantim una alta qualitat del producte, oferint un menjar més sa, lliure de productes químics, amb les propietats organolèptiques pròpies de cada producte i amb totes les propietats nutritives.

Apostem per un menjar sa i promovent una cultura alimentària, per aquest motiu ens hem aplegat, pagesos i gestor de menjador escolar, donant sortida a productes propers que ens ajuden a ser més sostenibles, que fan que la nostra producció tingui una sortida i que el treball en conjunt ajudi a millorar la situació dels menjadors escolars, augmentant la qualitat dels productes emprats en l’elaboració dels menjars i contribuint en l’economia local.

Cuinant un futur millor

El nostre projecte és oferir un producte ecològic de proximitat i de temporada, sense precuinats ni fregits i anar incorporant la proteïna vegetal, perquè les recomanacions per part de l’OMS són cada vegada més clares sobre la prioritat de disminuir la proteïna càrnica i optar per la proteïna vegetal.

Donar als infants de les escoles i llars d’infants la possibilitat de menjar fruita i verdura, ecològica, sana, de temporada i nostra.

  • Potenciar una actitud constructiva que ens ajudi a valorar el nostre camp, els nostres productes i els nostres pagesos.
  • Potenciar una actitud de recerca que ens ajudi a tastar nous aliments, que ens ensenyi a menjar d’una manera més sana.
  • Potenciar una actitud de compromís que ens ajudi a ser més sostenibles, a cuidar més el nostre entorn i a utilitzar els recursos de forma cabal.